2008. május 17., szombat

virrasztás és temetés

Az elmúlt napokban mindennap nap mentem Abafájára a virrasztásra, és a tegnap a temetésre. A virrasztásokon nagyon sok áldás volt. Szerdán és Csütörtökön is éjfél utánig voltam ott, és nagyon sok emberrel fiatallal volt alkalmam beszélgetni, valamint sokat énekeltük a nemrég tanult hivő énekeket. Persze sok elmarsztalni való is van egy ilyen virrasztásban, ugyanis reggelig ott maradnak az emberek és iszogatnak, aminek következtében már minden történik ott csak éppen nem gyász.
A virrasztáson még türhető volt az asszonyok magatartása, de a temetésen rettenetes ordibálás , ájuldozás és sirás volt. Természetesen nem zavart volna a sirás és a gyász meggnyilvánulása, csak a baj az volt hogy érezhető volt benne az erőlködés is. Habár nem is csoda, mert ha nem siratják elég hangosan akkor megszólják a családot. Elég rosz szokás ez....
Történt hasonló esemény ahhoz, amit nem rég hallottam, hogy másik cigánytemetésen történt. Ott áll a gyászoló család a koporsó körül. A gyászolók között ott áll egy fiatalabb cigányasszony az ölében egy kisgyerekekkel. Látva ez a fiatalaszony hogy a sirás és a jajgatás alábhagyott, gondolta hogy most neki kell tenni valamit ezért odaszól a mellette állóhoz:
- Fogsza meg ezt a gyermeket, hadd ájuljam el magam.....
Nah, ilyesmiről beszéltem mikor az erőltetést emlitettem. De azért a családnak tényleg fájt a búcsúzás, és kivánok vigasztalást nekik.
Ma Abafáján gyerekóra, aztán délután a tinikkel fotball mérközés (GErnyeszeg, Körtvélyfája és Abafájáról lesznek csapatok) és a mérközések Körtvélyfáján lesznek. Szerintem Abafájiak nyernek :D
Este szolgálattevői gyűlés Gernyeszegen holnap pedig anyáknapja Szászrégenben. Imádkozzatok értünk...